Forum Kibiców Legii Warszawa
Pajacyk
Serwis LegiaLive!

Wróć   Forum Kibiców Legii Warszawa > Po Godzinach > Hyde Park
Zarejestruj się FAQ Lista użytkowników Kalendarz Zaznacz Przeczytane Fora

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 08-01-2010, 07:53   #451
jasin
Legionista

Awatar jasin

Cytat:
Napisał Kijek Zobacz post
Zreszta nie rozumiem ludzi ktorzy maja cokolwiek z tym bankiem wspolnego (oprocz bardzo duzej liczby bankomatów).
też nie rozumiem ale dla mnie przynajmniej są dwa ważne powody, dla których (póki beceluję 4 pln miesięcznie a nie naście pln) opłaca się to konto trzymać.

1) bardzo dobry kurs rozliczeniowy banku przy zakupach dokonywanych kartą meastro za granicą. Jak ktoś sporo jeździ to jest to znacząca różnica. Dla przykładu, meastro pekao sa vs visa electron mbank to było kilka groszy różnicy na euro. pewnie przy zakupach bułek i piwa to nie ma żadnego znaczenia, ale jak musisz opłacić np. karnety albo zakwaterowanie dla całej wycieczki, to te groszowe różnice idą w setki złotych.

tak więc bezprowizyjnie za granicą w jednym banku to jest zupełnie inne bezprowizyjnie niż w drugim. warto o tym pamiętać

2) bankomaty bezprowizyjne po europie (co prawda nie wszędzie, ale i tak dużo), kurs liczą tak jak dla transkacji bezgotówkowych (czyli bardzo dobrze) a czasami trzeba wypłacić parę groszy w jakiejś dziwnej walucie (nie wszędzie da radę zapłacić kartą) no i wtedy szkoda oddawać prawizje 10 pln. Już nie wspominając, że walut niektórych krajów po prostu w kantorach nie ma

a tak btw. czy płacąc kartą systemu visa s trefie euro nadal jest tak że najpierw idzie kwota w euro do visy, visa przelicza se na usd a dopiero bank w PL przelicza to na plny? może dlatego są aż takie różnice kursowe?

o ile pamiętam to ec/mc jest rozliczana w euro, więc dla płatności w euro jest jedno przeliczenie mniej, ale poza strefą euro nie powinno być dużej różnicy. Ale z obserwacji moich wynika, że jednak jest.
stare 08-01-2010, 08:20   #452
Kijek
coraz chudszy

Cytat:
Napisał jasin Zobacz post
a tak btw. czy płacąc kartą systemu visa s trefie euro nadal jest tak że najpierw idzie kwota w euro do visy, visa przelicza se na usd a dopiero bank w PL przelicza to na plny? może dlatego są aż takie różnice kursowe?
Tak sa, tylko przy uczciwych kursach roznica miedzy karta rozliczana visa a karta mastermard powinna byc widoczna na 2 miejscu po przecinku, wiec róznica zadna. No chyba ze to jakies bardzo wysokie transakcje.

Generalnie Master - Europa, Visa i AmEx- Stany.

Ostatnio edytowane przez Kijek : 08-01-2010 - 08:33.
Kijek jest teraz aktywny   Odpowiedź z Cytatem Cytowanie selektywne
stare 08-01-2010, 17:29   #453
jasin
Legionista

Awatar jasin

Cytat:
Tak sa, tylko przy uczciwych kursach roznica miedzy karta rozliczana visa a karta mastermard powinna byc widoczna na 2 miejscu po przecinku, wiec róznica zadna. No chyba ze to jakies bardzo wysokie transakcje.
wyboldowanie ode mnie

Kiedyś nawet na jakiejś stronie (nietesty nie pamiętam jakiej, money.pl?) robili porównanie - brali karty z 20 banków i tej samej chwili robili zakupu na tą samą kwotę w tym samym kraju a potem publikowali ile hajsu im ściągnął konkretny bank z konta. Różnice między pierwszym na ostatnim były rzędu kilkunastu procent

Cytat:
Generalnie Master - Europa, Visa i AmEx- Stany.
nie no, to jest jasne; azja - również lepiej karty z mastera
stare 08-01-2010, 18:26   #454
Kawa
Legionista

Jasin transakcje w PKO są rozliczne po tych kursach które widnieją na ich stronie? Jeśli tak to u mnie są lepsze kursy, minimalnie, ale zawsze

Masz kartę PKO mastercard? Powiem Ci, że przerażające koszty bankomatów, 3% min 10 zł <szok>

Bynajmniej to nie przynajmniej!

"Tusk jest jak wódka, obiecuje przyjemność, a i tak kończy się kacem."
Kawa jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem Cytowanie selektywne
stare 08-01-2010, 18:57   #455
raff
Legionista

Awatar raff

Wyślij wiadomośc poprzez AIM do raff
To ja mam pytanie z innej beczki, do Was, kumatych.

Wiadomo z czasem średnio i nie ogarniam ofert wszystkich banków - obecnie jestem w Millennium, mam dwa rachunki - w PLN i EUR, ale strasznie skoczyły opłaty za prowadzenie.

Dlatego też szukam banku, gdzie:
- prowadzenie rachunków w PLN i EUR nic nie kosztuje albo kosztuje grosze
- przelew internetowy w PLN nic nie kosztuje ew. jakieś grosze typu 50 gierków
- % na lokatach jest korzystny
- brak głupich prowizji np. przy wpłacaniu/wypłacaniu hajsu z okienka, z bankomatu danego banku

Dodatkowym atutem byłoby ubezpieczenie euro26 połączone z kartą płatniczą.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
raff jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem Cytowanie selektywne
stare 08-01-2010, 19:13   #456
Kijek
coraz chudszy

karta do rachunku w euro ma byc?
stare 08-01-2010, 19:23   #457
jasin
Legionista

Awatar jasin

Cytat:
Napisał Kawa Zobacz post
Jasin transakcje w PKO są rozliczne po tych kursach które widnieją na ich stronie? Jeśli tak to u mnie są lepsze kursy, minimalnie, ale zawsze
żartujesz chyba jeszcze nigdy mi z tych tabel nie przeliczyli. Jutro akurat będe wypłacał jurki z bankomatu na Słowacji, to Ci napiszę jaki był kurs.

Cytat:
Masz kartę PKO mastercard? Powiem Ci, że przerażające koszty bankomatów, 3% min 10 zł <szok>
no mam, ale jeszcze ani razu nie wypłacałem z niej z bankomatu (a mam od kiedy zakładałem konto). Mam ją jako rezerwę "na wszelki wypadek", z jakimś badziewnym limitem 1k / miesiąc
stare 08-01-2010, 19:24   #458
Kijek
coraz chudszy

Cytat:
Napisał jasin Zobacz post
z jakimś badziewnym limitem 1k / miesiąc
Ta oni tam kazdemu to daja bodajze. na "dzien dobry".

Jesli chodzi o konta w Euro jesli chcesz do niego odrebna karte to chyba tylko Alior i BZ WBK maja.

Ostatnio edytowane przez Kijek : 08-01-2010 - 19:28.
stare 08-01-2010, 19:27   #459
jasin
Legionista

Awatar jasin

Cytat:
Ta oni tam kazdemu to daja bodajze. na "dzien dobry".
no dokładnie, a nawet się nie starałem o jakiś wyższy limit, bo potrzeby nie mam. Kosztuje mnie ta przyjemność 65 pln rocznie, ale tak jak napisałem powyżej - traktuje to jako ostatnią deskę ratunku w sytuacjach niespodziewanych.
stare 08-01-2010, 19:57   #460
Pablos85
Legionista

Sorry za mały Off Topic, ale zapytam tu.
Czy znacie może jakąś gazetę (tygodnik, miesięcznik, whatever) o tematyce stricte ubezpieczeniowej?
Pablos85 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem Cytowanie selektywne
stare 09-01-2010, 21:32   #461
jasin
Legionista

Awatar jasin

No to masz Kawa, kurs na dziś w pekao sa (wypłata z bankomatu + parę transkacji kartą), kurs 4,0649 - 4,0653 (dziwne, bo kursy były różne o różnych porach dniach, co prawda dopiero na 3 miejscu po przecinku, ale zawsze, a przecież międzybank w sb nie chodzi, co nie?)

niezły kurs, co nie? biorąc pod uwagę, że międzybank w piątek o 19 się skończył na 4,0688 a kantory za jurka płacą obecnie 4,07 (sprzedają po 4,11-4,12)
stare 10-01-2010, 10:13   #462
Kawa
Legionista

Kursy powalają, stwierdziłbym wręcz, że niemożliwe jak na ten bank i gdzieś musi być mały druczek, ale z drugiej strony nie podejrzewam, że byś tego nie zauważył.

Bynajmniej to nie przynajmniej!

"Tusk jest jak wódka, obiecuje przyjemność, a i tak kończy się kacem."
Kawa jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem Cytowanie selektywne
stare 18-01-2010, 12:54   #463
Naguto
Legionista

Awatar Naguto

Jest na forum jakiś szpecjalist od kredytów hipotecznych ?
stare 18-01-2010, 12:59   #464
Kijek
coraz chudszy

Ale co konkretnie chcesz?
stare 18-01-2010, 13:09   #465
Pag
Legionista

Awatar Pag

Jak coś podbij na priv, dam Ci namiar na kolege.
stare 18-01-2010, 13:47   #466
Naguto
Legionista

Awatar Naguto

450 tysięcy bym chciał i zastanawiam się do jakiego banku się udac po taką kasiutkę. Kijek możesz coś doradzić ?
stare 18-01-2010, 13:55   #467
Kijek
coraz chudszy

E, myslalem ze jakies kwestie techniczne.

Jak oferta to zglos sie do jakiegos doradcy w jakies firmie (expander, OF).
stare 18-01-2010, 15:17   #468
Bugi B.
Portowiec

Awatar Bugi B.

Cytat:
Napisał Naguto Zobacz post
450 tysięcy bym chciał i zastanawiam się do jakiego banku się udac po taką kasiutkę. Kijek możesz coś doradzić ?

Jak coś to możesz podbić na priv(mam w ofercie kilka banków)

http://westside1948.blogspot.com/

Wszystkie harde bandy zjednoczone w siłę Pogoniarskiej propagandy!
Bugi B. jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem Cytowanie selektywne
stare 28-01-2010, 09:24   #469
Kijek
coraz chudszy

Czasem dostaje pytania typu: w jakiej walucie brac hipoteke i jaka marza bedzie ok teraz.

no to ciekawy materiał poniżej:

Cytat:
Deutsche Bank PBC obniżył marże dla kredytu mieszkaniowego, konsolidacyjnego i pożyczki hipotecznej. Stawki te obowiązują dla nowych wniosków składanych w oddziałach banku na terenie całego kraju.

O 0,2 p.p. zostały obniżone marże kredytu mieszkaniowego w EUR przy finansowaniu do 90% wartości nieruchomości. Tym samym zaczynają się one już na poziomie 2,2% i są obecnie jednymi z najniższych na rynku. Jednocześnie, jeszcze do 5 lutego 2010 r. można skorzystać z oferty promocyjnej „5 lekkich lat II”* dla kredytów w EUR oraz PLN, w ramach której - w zależności od poziomu LTV – w ciągu pierwszych 5 lat finansowania marża wynosi 1,5% lub 1,8%.
Oczywiscie w przypadku roznych "promocji" na hipoteke a takze "rodziny na swoim" trzeba rozwazyc koszt kredytu/odsetki w całym okresie kredytowania a nie tylkoo w okresie promocyjnym albo analizowac tylko 8 lat (jak w przypadku RNS).
stare 28-01-2010, 09:58   #470
Kubal
Legionista

Awatar Kubal

Obecnie oferta Deutsche Banku jest najbardziej korzystna na rynku.Ja kupiłem mieszkanie i po dokonaniu pierwszej wpłaty rozglądam się za kredytem.Niestety,żeby wziąć kredyt w DB,zdolność pojawia się dopiero przy 4tyś netto miesięcznie,nie każdy od razu po studiach zarabia taki hajs,szkoda,bo pewnie zdecydowałbym się na pożyczkę u nich.
stare 28-01-2010, 10:05   #471
Kijek
coraz chudszy

No to juz jest polityka danego banku.

DNB Nord ma niezła ofertę ale tylko dla kredytów powyzej 500 000 PLN.
Noble Bank (ze wzgledu na swój profil działalnosci i grupy targetowej) też oferuje bardzo dobra marze ale tez powyzej 500 000 i jeszcze zarobki powyzej bodajze 20 000 netto (lub inne wymogi spelniane - vip, wysokie zajmowane stanowisko, majatek, depozyty etc.)

A DB, poprostu tak ma ustawione kalkulatory żeby też niekoniecznie oferowac (obecnie - co sie moze zmienic w przyszłosci zapewne) ofertę do wszystkich klientów.
stare 28-01-2010, 10:15   #472
Kubal
Legionista

Awatar Kubal

W Noble Banku mam spotkanie w przyszłym tygodniu,mnie interesuje pożyczka poniżej 500 000tyś,zobaczę co powiedzą i podzielę się informacjami.W Multibanku jest wysokie oprocentowanie ponad 6 %,tragedia i dają tylko w złotówkach.A odnośnie decyzji czy w złotówkach czy w euro,to też pierdolenie o szopenie i każdy doradca mówi inaczej
stare 28-01-2010, 11:07   #473
jasin
Legionista

Awatar jasin

Cytat:
Napisał Kubal Zobacz post
W Noble Banku mam spotkanie w przyszłym tygodniu,mnie interesuje pożyczka poniżej 500 000tyś,zobaczę co powiedzą i podzielę się informacjami.W Multibanku jest wysokie oprocentowanie ponad 6 %,tragedia i dają tylko w złotówkach.A odnośnie decyzji czy w złotówkach czy w euro,to też pierdolenie o szopenie i każdy doradca mówi inaczej
najlepszym doradcą własny łeb no i ew. excel
stare 28-01-2010, 11:51   #474
Bugi B.
Portowiec

Awatar Bugi B.

Cytat:
Czasem dostaje pytania typu: w jakiej walucie brac hipoteke i jaka marza bedzie ok teraz.
Czasami takie pytania nie mają w ogóle sensu, bo pierwszym kryterium wyboru waluty kredytu to powinna być zdolność klienta do zaciągnięcia kredytu w danej walucie, a dziś szczerze mówiąc łatwo nie jest jeśli chodzi o kredyt denominowany w walucie obcej. Dodatkowo Kijek, wracając do promocji, którą wkleiłeś to wydaje mi się, że trzeba również wziąć produkt DB Inwestuj w Przyszłość.

Kubal - Ciebie nie interesuje pożyczka a kredyt Multibank od ponad roku ma do dupy warunki i nic nie wskazuję, że coś się polepszy u nich.
DnB i DB może i ofertę mają dobrą tylko problem jest z dostępnością do niej.

stare 28-01-2010, 12:38   #475
Kubal
Legionista

Awatar Kubal

Oj,jak zwał,tak zwał W Multibanku byłem przez przypadek,oferta jak wspomniałem do dupy.W DB dałbym radę,ale z ojcem,problem w tym,że on ma 53 lata,a dają do 70-ciu,jak mi wyliczyła ratę,to jaja mi opadły
stare 28-01-2010, 13:43   #476
Bugi B.
Portowiec

Awatar Bugi B.

No ja bym nie powiedział, że zwał jak zwał:P. W sumie możesz się naciąć i ktoś Ci przygotuję ofertę pożyczki hipotecznej a nie kredytu, a różnica między tymi dwiema formami zobowiązania jest znacząca

Byłeś w Polbanku? z tego co ja robie wyliczenia dla klientów to w dużej większości przypadków liczą najlepiej zdolność dla walut obcych.

stare 28-01-2010, 14:14   #477
Kubal
Legionista

Awatar Kubal

Byłem,jednak Polbank nie daje hasju na inwestycje które są w trakcie budowy,tzn musi być tam ukończony jakiś % prac,chyba 40%,a w przypadku mojego bloku na pewno tak nie jest.DB nie ma takich wymagań.Ogólnie developer u którego kupuje mieszkanie ma zaciągniętą hipotekę na tą inwestycję,a Polbank niechętnie patrzy na takie tematy.Ogólnie zdolność w PB mam,ale w/w sytuacja komplikuje sprawe
stare 28-01-2010, 15:37   #478
Bugi B.
Portowiec

Awatar Bugi B.

Cytat:
Byłem,jednak Polbank nie daje hasju na inwestycje które są w trakcie budowy,tzn musi być tam ukończony jakiś % prac,chyba 40%,a w przypadku mojego bloku na pewno tak nie jest.DB nie ma takich wymagań.Ogólnie developer u którego kupuje mieszkanie ma zaciągniętą hipotekę na tą inwestycję,a Polbank niechętnie patrzy na takie tematy.Ogólnie zdolność w PB mam,ale w/w sytuacja komplikuje sprawe
Daje, które są w trakcie budowy ale są pewne obostrzenia( By uruchomić pierwsza transze kredytu stan zawansowania inwestycji musi wynosić 40%. Kredyt może być udzielony, gdy stan zawansowania wynosi np.30%, ale środki uruchamiane są przy zaawansowaniu 40%. W Nieruchomości Dom Development kredytują od 0% stanu budowy.)
Jeśli chodzi o to, że developer ma kredyt na tą inwestycję to nie ma problemu -wtedy wymagany jest dokument od Banku kredytującego, ze zwalnia hipotekę poszczególnych lokali w inwestycji.

stare 28-01-2010, 15:53   #479
Kubal
Legionista

Awatar Kubal

Może się coś pozmieniało,a może problem jest z dokumentem zwalniającym dany lokal z hipoteki?Bank kredytujący nie chce go wystawić,bo umowa hipoteczna tyczy się np całości inwestycji i nie zwolni lokalu z hipoteki mimo kupna przez klienta A wtedy dupa zbita.
stare 28-01-2010, 16:02   #480
Bugi B.
Portowiec

Awatar Bugi B.

Cytat:
Dzięki za info,przejdę się raz jeszcze do Polbanku,bo miałem informację od przedstawiciela mojego developera,że Polbank nie chciał udzielać kredytów dla klientów ze względu na hipotekę zaciągniętą przez developera,jak już pisałem.Może się coś pozmieniało,a może problem jest z dokumentem zwalniającym dany lokal z hipoteki?Bank kredytujący nie chce go wystawić,bo umowa hipoteczna tyczy się np całości inwestycji i nie zwolni lokalu z hipoteki mimo kupna przez klienta A wtedy dupa zbita.
ale po co chcesz iśc do Polbanku drugi raz jak już info masz?(info mam bezpośrednio z placówki, z która współpracuję) Jeśli jest problem z uzyskaniem dokumenty zwalniającego dany lokal z hipoteki banku, który kredytuje nieruchomość to żaden bank nie udzieli Ci kredytu bo nie pozwoli na to by być na II miejscu w KW. Dziwne to, bo mam klientów, którzy sami budują domy i mają tak skonstruowaną umowę z bankiem, że jak sprzedadzą któryś dom, to bank wykreśla tą nieruchomość z zabezpieczenia. Umowa kredytowa tego Twojego developera opiewa zapewne na sporą sumę, i aż nie chce mi się wierzyć, że takiego zapisu nie mają... spytaj się w DB czy jak nie będą mogli się zabezpieczyć na Twoim lokalu, który chcesz kupić to czy Ci dadzą kredyt...

Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania