Forum Kibiców Legii Warszawa
Pajacyk
Serwis LegiaLive!

Wróć   Forum Kibiców Legii Warszawa > Po Godzinach > Hyde Park
Zarejestruj się FAQ Lista użytkowników Kalendarz Zaznacz Przeczytane Fora

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 06-01-2009, 13:19   #211
Kijek
coraz chudszy

Cytat:
Napisał synte Zobacz post
nie zawsze bank który ma dobry rachunek bieżący będzie miał dobry dom maklerski.
tego nie powiedzialem ze zawsze ma dobry.
stare 06-01-2009, 22:03   #212
Viola
Lechitka

Awatar Viola

Cytat:
Napisał raff Zobacz post
Mam konto PLN i EUR w citibanku. Karte płatniczą mam tylko do konta PLN. Czy istnieje taka możliwość, żeby za pomocą tej karty mieć dostęp do konta walutowego?

A inna sprawa - są dzisiaj (sobota) może jakieś oddziały citibanku albo milennium otwarte?
No jak? Bankomaty nie wypłacają waluty obcej

CO do konta w ING, bo tam gdzieś padło pytanie - jest dobrze - ja mam jestem zadowolona .. inna sprawa, że ja mam w sumie 3 konta i każde jest w użyciu - W Millennium podoba mi się internet, a Aliorze dostępność bankomatów a w ING oprocentowanie na rachunku oszczędnościowym - pytanie na co się stawia

Jest tu kilka takich miejsc, gdzie nie warto się pałętać - I kilka takich miejsc, by zapomnieć i pamiętać - ezoteryczny POZNAŃ
Viola jest teraz aktywny   Odpowiedź z Cytatem Cytowanie selektywne
stare 06-01-2009, 22:15   #213
Kawa
Legionista

Cytat:
Napisał Viola Zobacz post
No jak? Bankomaty nie wypłacają waluty obcej

CO do konta w ING, bo tam gdzieś padło pytanie - jest dobrze - ja mam jestem zadowolona .. inna sprawa, że ja mam w sumie 3 konta i każde jest w użyciu - W Millennium podoba mi się internet, a Aliorze dostępność bankomatów a w ING oprocentowanie na rachunku oszczędnościowym - pytanie na co się stawia
Na Okęciu jest bankomat co walute wypłaca.
Z konta walutowego też można oczywiście wypłacić PLN, ale szoda troche tracić na przewalutowaniach.

ps jakie Ty masz oprocentowanie rach oszczędnościowego w ING, że tak Ci się podoba :>

Bynajmniej to nie przynajmniej!

"Tusk jest jak wódka, obiecuje przyjemność, a i tak kończy się kacem."
Kawa jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem Cytowanie selektywne
stare 06-01-2009, 22:19   #214
Kijek
coraz chudszy

A teraz najlepsze... wiekszosc banków jak nie wszystkie maja tak umowy zbudowane o konto oszczednosciowe ze w kazdej chwili moga zmienic oprocentowanie

Mbank juz zmniejszyl oprocentowanie lokat i rachunku. Zaraz beda kolejni. Citi, ma dwa poziomy oprocentowania 5,05 i 7,07 i to wieksze juz zeszlo do 6,06. aloha.
Pekao SA, ktory nigdy nie byl potega jesli chodzi o szastanie % na prawo i lewo, tez juz od pewnego czasu daje mniej.

Ale znam dobre Banki (te dobre Banki ) co to na przekor wszystkim wprowadza niedlugo oprocentowanie dla "nowych środków" sympatyczne. pdk kmwtw.

Ostatnio edytowane przez Kijek : 06-01-2009 - 22:28.
Kijek jest teraz aktywny   Odpowiedź z Cytatem Cytowanie selektywne
stare 06-01-2009, 22:25   #215
Kawa
Legionista

KO jest oprocentowane według zmiennej stopy procentowej.

Ciekawostka- oprocentowanie kredytu hipotecznego w pewnym banku (pdk kmwtw), na kwotę up 500k pln 12% lollll

stare 06-01-2009, 23:29   #216
Viola
Lechitka

Awatar Viola

Kawa - ponad 4%

Co do bankomatu na Okęciu - może i taki jest ale nawet mieszkając w Warszawie nie chciałoby mi się codziennie jeździć na Okęcie do bankomatu

CO do przewalutowań - nie opłaca się ich robić bo kurs wymiany waluty w banku jest niekorzystny w porównaniu z kursem kantorowym.

Jest tu kilka takich miejsc, gdzie nie warto się pałętać - I kilka takich miejsc, by zapomnieć i pamiętać - ezoteryczny POZNAŃ
stare 06-01-2009, 23:31   #217
Kawa
Legionista

To 4% to jest dobre oprocentowanie?
Chyba, że ironii nie wyczułem :>

stare 06-01-2009, 23:34   #218
jasin
Legionista

Awatar jasin

Cytat:
CO do przewalutowań - nie opłaca się ich robić bo kurs wymiany waluty w banku jest niekorzystny w porównaniu z kursem kantorowym.
zależy od banku; mogę Ci podać co najmniej kilkadziesiąt przykładów (kilkanaście różnych krajów i tyleż walut) z mojego życia, kiedy wizyta w kantorze była mniej opłacalna niż wypłata z bankomatu.

Co więcej - gdyby nie limity na kartach to parę razy mógłbym wypłaconą z bankomatu gotówkę zanieść do kantoru i jeszcze na tym nieźle zarobić, niezły myk, co?

I tyleż samo przykładów w drugą stronę.

Wszystko zależy od banku, karty (waluty rozliczeniowej) i aktulanego kursu na międzybanku.
stare 06-01-2009, 23:35   #219
Viola
Lechitka

Awatar Viola

Na rachunku oszczędnościowym złe nie jest inna sprawa, że jak bym miała porządną kase to bym nie myślała o koncie oprocentowanym tylko o jakimś funduszu inwestycyjnym

Edyta
jasin... ale w bankach konta walutowe najczęściej zakłada się w dość popularnych walutach takich jak USD, CHF, GBP czy EUR - i oczywiście przy dużych kwotach to się może opłacić bo można negocjować kurs wymiany waluty ale przy tych walutach najczęściej kantor jest korzystniejszy.

Ostatnio edytowane przez Viola : 06-01-2009 - 23:38.
stare 06-01-2009, 23:38   #220
Kawa
Legionista

Cytat:
Na rachunku oszczędnościowym złe nie jest inna sprawa, że jak bym miała porządną kase to bym nie myślała o koncie oprocentowanym tylko o jakimś funduszu inwestycyjnym
No to sorry Cię bardzo, ale na koncie osobistym w Aliorze masz więcej % niż na oszczędnościowym w ING :>

stare 06-01-2009, 23:40   #221
Viola
Lechitka

Awatar Viola

Na koncie osobostym w Aliorze mam generalnie 5,5% w skali roku ponieważ overnight obejmuje tam tylko połowę środków - a od 20 do 6 rano nie mogę ruszyć tej połowy kasy - więc dla półtora procenta przy kasie jaką dysponuje nie mam ochoty nic sobie zamrażać

stare 06-01-2009, 23:44   #222
jasin
Legionista

Awatar jasin

Cytat:
jasin... ale w bankach konta walutowe najczęściej zakłada się w dość popularnych walutach takich jak USD, CHF, GBP czy EUR - i oczywiście przy dużych kwotach to się może opłacić bo można negocjować kurs wymiany waluty ale przy tych walutach najczęściej kantor jest korzystniejszy.
w kantorze tym bardziej ponegocjujesz przy dużych kwotach

jednak moim zdaniem totrochę dyskusja o wyższości świąt Bożego Narodzenia nas Świętami Wielkiej Nocy. każde rozwiązanie ma jakieś tam swoje zalety i to zazwyczaj te zalety powodują, że wykorzystujemy akurat te konto a nie inne w danej sytuacji (dlatego warto mieć kilka różnych konto i kilka różnych kart a już w ogóle idealnie parę kont za granicą )
stare 06-01-2009, 23:49   #223
Viola
Lechitka

Awatar Viola

Też dlatego ja mam 3 konta których używam + 4 na zapas a jeszcze planuje otworzyć jakieś walutowe. Najważniejsze to jednak jak już sie ma konto i z niego korzysta wykorzystywać je w pełni - z historii współpracy z bankiem można dostać na prawdę fajne bonusy. Ja ostatnio dostałam spory limit w koncie - mimo, że jakbym poszła do banku z ulicy to w życiu takiej kwoty by mi nie dali.

stare 06-01-2009, 23:52   #224
Kawa
Legionista

Cytat:
Ja ostatnio dostałam spory limit w koncie - mimo, że jakbym poszła do banku z ulicy to w życiu takiej kwoty by mi nie dali.
Chyba najgorsza z możliwych form kredytowania się

stare 06-01-2009, 23:54   #225
Viola
Lechitka

Awatar Viola

Taaaa tylko po wzięciu tego limitu mam jeszcze do uruchomienia pożyczkę gotówkową ... zresztą nie chodziło konkretnie o limit tylko o to, że z dobrej historii współpracy można całkiem dużo ugrać w banku

stare 07-01-2009, 13:06   #226
synte
Legionista

Cytat:
Napisał Kijek Zobacz post
tego nie powiedzialem ze zawsze ma dobry.
Wybór domu maklerskiego nie jest łatwy i dla każdego liczy się co innego. Dla jednych opłaty za prowadzenie rachunku a dla drugich mechanizm przeprowadzania transakcji żeby było jak najszybciej i najsprawniej.
synte jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem Cytowanie selektywne
stare 14-01-2009, 13:11   #227
Paluch
Legionista

Awatar Paluch

Wyślij wiadomośc poprzez AIM do Paluch
Cytat:
Napisał Mrozik Zobacz post
Mam pytanie. Czy ma ktoś z Was może doświadczenie w inwestowaniu na giełdzie?

Chciałbym zacząć swoją przygodę w tym temacie i szukam Domu Maklerskiego, bez minimalnej wpłaty i w ręce wpadła mi oferta DM BZWBK. Ma ktoś może jakąś opinię na ten temat?

Z góry dziękuję za odpowiedź
mozna se posymulować troche, w sumie sie tam nie rejestrowałem ale kumpel siedzi od rana i coś tam kombinuje http://invest24.pl/
Paluch jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem Cytowanie selektywne
stare 14-01-2009, 17:06   #228
dyha
Legionista

Awatar dyha

Cytat:
Napisał Paluch Zobacz post
mozna se posymulować troche, w sumie sie tam nie rejestrowałem ale kumpel siedzi od rana i coś tam kombinuje http://invest24.pl/
Nigdy nie rozumiałem tych gier i sensu grania w nie. Jaka to frajda ugrać przykładowo 10k (wirtualnych) gdzie tu adrenalina, nerwy i ZYSKI? To już bardziej mnie cieszy 100zl zarobione na żywo niż 10 000 w symulatorze. Pewnie , można nauczc się podstaw funkcjonowania tego mechanizmu , ale nie wkaldajac w to prawdziwej kasy czlowiek nie zalapie tak latwo.

Ja zaczynałem od głębokiej wody , teraz chwilowo odpoczywam z wiadomych wzgledów, ale w marcu wracam na parkiet

Jesli chodzi o konta moge polecic BM BPH obecnie Pekao. Odradzic napewno to w mBanku.

aaaa i zaprenumeruj Forbes'a
dyha jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem Cytowanie selektywne
stare 14-01-2009, 17:11   #229
Gałgan
Legionista

Awatar Gałgan

dlaczego odradzasz mBank? pare osob mi go wlasnie polecalo.
Gałgan jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem Cytowanie selektywne
stare 14-01-2009, 17:20   #230
dyha
Legionista

Awatar dyha

Cytat:
Napisał Gałgan Zobacz post
dlaczego odradzasz mBank? pare osob mi go wlasnie polecalo.
odradzam jedynie usluge eMakler czyli Konto Maklerskie, nie ukrywajmy jest slabe , począwszy od funkcji kończąc na wyglądzie.

Sam mBank jak najbardziej polecam , mam tam kilka rachunkow i nigdy nie mialem zadnego problemu , nie mowiac juz o braku oplat co jest wielkim +.
stare 14-01-2009, 18:14   #231
Paluch
Legionista

Awatar Paluch

Cytat:
Napisał dyha Zobacz post
Nigdy nie rozumiałem tych gier i sensu grania w nie. Jaka to frajda ugrać przykładowo 10k (wirtualnych) gdzie tu adrenalina, nerwy i ZYSKI? To już bardziej mnie cieszy 100zl zarobione na żywo niż 10 000 w symulatorze. Pewnie , można nauczc się podstaw funkcjonowania tego mechanizmu , ale nie wkaldajac w to prawdziwej kasy czlowiek nie zalapie tak latwo.

Ja zaczynałem od głębokiej wody , teraz chwilowo odpoczywam z wiadomych wzgledów, ale w marcu wracam na parkiet

Jesli chodzi o konta moge polecic BM BPH obecnie Pekao. Odradzic napewno to w mBanku.

aaaa i zaprenumeruj Forbes'a
sorry panie graczu giełdowy
wrzuciłem to po to aby np. ktoś podobnie jak ja jutro w wykopie miał jakieś zajęcie i przerywnik od pracy.
jak nie ma kapitału to się gra w stsie, a nie na giełdzie
ze swojej strony przy takich wahaniach i zawirowaniach na rynku nawet nie mam najmniejszego zamiaru złotówki inwestować. Bo przy sinusoidzie, którą mamy to tak jakbyś na ruletke poszedł i na czarne obstawił. Forbes nic Ci tu nie pomoze (co nie znaczy, że magazynu nie lubie sobie poczytać od czasu do czasu )
stare 14-01-2009, 21:19   #232
dyha
Legionista

Awatar dyha

trochę dystansu
stare 14-01-2009, 22:24   #233
rydzuuu
Legionista

Awatar rydzuuu

Panowie, mam problem - pytanie. Możliwe że jest to pytanie z gatunku tych głupich, ale kompletnie nie wiem gdzie mogę się z nim zwrócić. Spróbuje tutaj, temat wydaje mi się najbardziej odpowiedni. Może któryś z forumowych speców od piniendzy mi pomoże

Przechodząc do meritum sprawy - dysponuję pewną sumką, nie za dużą, ale jakaś to sumka jest (tak mi się wydaję przynajmniej ). Załóżmy, że poruszam się w granicach 10 - 15 tysięcy polskich złotych. Nie chciałbym tej floty przechlać czy wydać na ciuchy, a wręcz przeciwnie, rad byłbym jeżeli dałoby się jakoś to pomnożyć. Właśnie - czy jest sens zawracania sobie głowy ? Jakie są możliwości działania - giełda, waluty, fundusze ?
Coś tam w sieci szukałem na ten temat, ale albom ślepy, albom głupi i nie rozumiem.

Człowiek wchodzi w pełnoletność, to i zaczyna myśleć o przyszłości
Jestem kompletnie zielony w temacie, także proszę o wyrozumiałość, jeżeli pytanie jest z tych nokautujących
stare 14-01-2009, 22:37   #234
Kijek
coraz chudszy

http://forum.legialive.pl/showpost.p...2&postcount=51

nie znam goscia, ale czasem zdarza mu sie całkiem cos blyskotliwego napisac. chyba spoko On jest skoro cos takiego wydumal. Zrobiłbym male odswiezenie ale nie mam czasu*.

i ***** nawet nikt nie glosowal w marvinach ze to taki madry post

*nie chce mi sie
stare 14-01-2009, 22:51   #235
Mrozik
Legionista

Awatar Mrozik

Może monety ??
Mrozik jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem Cytowanie selektywne
stare 14-01-2009, 22:53   #236
Kawa
Legionista

Cytat:
Napisał rydzuuu Zobacz post
Panowie, mam problem - pytanie. Możliwe że jest to pytanie z gatunku tych głupich, ale kompletnie nie wiem gdzie mogę się z nim zwrócić. Spróbuje tutaj, temat wydaje mi się najbardziej odpowiedni. Może któryś z forumowych speców od piniendzy mi pomoże

Przechodząc do meritum sprawy - dysponuję pewną sumką, nie za dużą, ale jakaś to sumka jest (tak mi się wydaję przynajmniej ). Załóżmy, że poruszam się w granicach 10 - 15 tysięcy polskich złotych. Nie chciałbym tej floty przechlać czy wydać na ciuchy, a wręcz przeciwnie, rad byłbym jeżeli dałoby się jakoś to pomnożyć. Właśnie - czy jest sens zawracania sobie głowy ? Jakie są możliwości działania - giełda, waluty, fundusze ?
Coś tam w sieci szukałem na ten temat, ale albom ślepy, albom głupi i nie rozumiem.

Człowiek wchodzi w pełnoletność, to i zaczyna myśleć o przyszłości
Jestem kompletnie zielony w temacie, także proszę o wyrozumiałość, jeżeli pytanie jest z tych nokautujących
Pierwsze primo, każdy pieniądz jest warty pomnażania, chociażby po to żeby go inflacja nie zjadła.
Gre na giełdzie stanowczo odradzam jeśli jesteś kompletnie zielony, stracisz wszystko, już lepiej przepij. Fundusze, ciekawa sprawa, ale... nastawić się trzeba na długi horyzont inwestycyjny bo przy obecnym stanie rynków ciężko się spodziewać szybkich wzrostów.
Waluty raczej trzeba odpuścić, jest to czysta spekulacja, a i obecny stan to już raczej granice możliwości (chociaż dolar miał się już nie podnieść z 2 zł ). Mając na uwadze brak doświadczenia w inwestowaniu, wsadź na razie piniądz na lokatę póki jeszcze można dobre % złapać (będą obniżki w większości banków), poczytaj trochę o giełdzie/funduszach i za klika miesięcy rzuć się w wir inwestowania )

stare 15-01-2009, 00:52   #237
Paluch
Legionista

Awatar Paluch

Cytat:
Napisał Kijek Zobacz post
http://forum.legialive.pl/showpost.p...2&postcount=51

nie znam goscia, ale czasem zdarza mu sie całkiem cos blyskotliwego napisac. chyba spoko On jest skoro cos takiego wydumal. Zrobiłbym male odswiezenie ale nie mam czasu*.

eee tam, dyrdymały same pisze ten gość, oczy aż od czytania jego postów bolą

dyha -
stare 15-01-2009, 13:28   #238
Kijek
coraz chudszy

Cytat:
Napisał Paluch Zobacz post
eee tam, dyrdymały same pisze ten gość, oczy aż od czytania jego postów bolą
Generalnie pokemon i rozmywacz. Ale on to lubi
stare 15-01-2009, 18:45   #239
Aureliusz
Legionista

Awatar Aureliusz

Wyślij wiadomośc poprzez AIM do Aureliusz
Dobra, rekiny finansjery, a co powiecie o takich produktach jak polisolokaty i produkty strukturyzowane? Dobre to to?
stare 15-01-2009, 19:11   #240
Kijek
coraz chudszy

Cytat:
Napisał Aureliusz Zobacz post
produktach jak polisolokaty
???

Cytat:
Napisał Aureliusz Zobacz post
produkty strukturyzowane? Dobre to to?
Bardzo fajne rzeczy pod warunkiem trafienia w fajny produkt a ze powstaje ich coraz więcej to i wiecej syfu wsród nich. Caly czas głownie dostepne dla segmentu "private-banking" choc juz nie do konca. Jesli sie trafi w dobry produkt strukturyzowany to sie zarobi swietnie.

Przy obecnych szalenstwach walut, coraz fajniej wygladaja produkty strukturyzowane oparte o waluty.
Plusem tego wszystkiego jest to ze inwestujesz w produkty, surowce, waluty itp nie kupujac ani grama, centa, eurocenta, i Bog wie czego jeszcze.
Waznym plusem jest to że produkty takie moga oferowac nie tylko Banki dzialajace w Polsce wiec tez instytucje nie bedace Bankami. Trafic na taki produkt, ktory ktos Ci dobrze wytlumaczy i bedziesz w pełni rozumial kiedy mozesz zarobic a kiedy nie zarobic to fajny pomysl.\

http://www.noblebank.pl/905.htm http://www.brebank.pl/pl/pb/private_...je_portfelowe/ jesli masz tyle gotówki ze Cie tu przyjma to bardzo prosze.

http://www.wealth.pl/ o nich sporo dobrego slyszalem.

Ostatnio edytowane przez Kijek : 15-01-2009 - 19:18.
Kijek jest teraz aktywny   Odpowiedź z Cytatem Cytowanie selektywne
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania