![]() |
||
![]() |
![]() |
|
|
|
#211 |
|
coraz chudszy
|
tego nie powiedzialem ze zawsze ma dobry.
|
|
|
#212 | |
|
Lechitka
|
Cytat:
Bankomaty nie wypłacają waluty obcej ![]() CO do konta w ING, bo tam gdzieś padło pytanie - jest dobrze - ja mam jestem zadowolona .. inna sprawa, że ja mam w sumie 3 konta i każde jest w użyciu - W Millennium podoba mi się internet, a Aliorze dostępność bankomatów a w ING oprocentowanie na rachunku oszczędnościowym - pytanie na co się stawia ![]()
|
|
|
|
#213 | |
|
Legionista
|
Cytat:
Z konta walutowego też można oczywiście wypłacić PLN, ale szoda troche tracić na przewalutowaniach. ps jakie Ty masz oprocentowanie rach oszczędnościowego w ING, że tak Ci się podoba :>
|
|
|
|
#214 |
|
coraz chudszy
|
A teraz najlepsze... wiekszosc banków jak nie wszystkie maja tak umowy zbudowane o konto oszczednosciowe ze w kazdej chwili moga zmienic oprocentowanie
Mbank juz zmniejszyl oprocentowanie lokat i rachunku. Zaraz beda kolejni. Citi, ma dwa poziomy oprocentowania 5,05 i 7,07 i to wieksze juz zeszlo do 6,06. aloha. Pekao SA, ktory nigdy nie byl potega jesli chodzi o szastanie % na prawo i lewo, tez juz od pewnego czasu daje mniej. Ale znam dobre Banki (te dobre Banki ) co to na przekor wszystkim wprowadza niedlugo oprocentowanie dla "nowych środków" sympatyczne. pdk kmwtw.
wożę się jakbym miał milion wyjazdów Ostatnio edytowane przez Kijek : 06-01-2009 - 22:28. |
|
|
|
|
|
#215 |
|
Legionista
|
KO jest oprocentowane według zmiennej stopy procentowej.
Ciekawostka- oprocentowanie kredytu hipotecznego w pewnym banku (pdk kmwtw), na kwotę up 500k pln 12% lollll
|
|
|
#216 |
|
Lechitka
|
Kawa - ponad 4%
Co do bankomatu na Okęciu - może i taki jest ale nawet mieszkając w Warszawie nie chciałoby mi się codziennie jeździć na Okęcie do bankomatu ![]() CO do przewalutowań - nie opłaca się ich robić bo kurs wymiany waluty w banku jest niekorzystny w porównaniu z kursem kantorowym.
|
|
|
#217 |
|
Legionista
|
To 4% to jest dobre oprocentowanie?
Chyba, że ironii nie wyczułem :>
|
|
|
#218 | |
|
Legionista
|
Cytat:
Co więcej - gdyby nie limity na kartach to parę razy mógłbym wypłaconą z bankomatu gotówkę zanieść do kantoru i jeszcze na tym nieźle zarobić, niezły myk, co? I tyleż samo przykładów w drugą stronę. Wszystko zależy od banku, karty (waluty rozliczeniowej) i aktulanego kursu na międzybanku.
|
|
|
|
#219 |
|
Lechitka
|
Na rachunku oszczędnościowym złe nie jest inna sprawa, że jak bym miała porządną kase to bym nie myślała o koncie oprocentowanym tylko o jakimś funduszu inwestycyjnym
![]() Edyta jasin... ale w bankach konta walutowe najczęściej zakłada się w dość popularnych walutach takich jak USD, CHF, GBP czy EUR - i oczywiście przy dużych kwotach to się może opłacić bo można negocjować kurs wymiany waluty ale przy tych walutach najczęściej kantor jest korzystniejszy.
NIGDY SIĘ NIE PODDAWAJ Jest tu kilka takich miejsc, gdzie nie warto się pałętać - I kilka takich miejsc, by zapomnieć i pamiętać - ezoteryczny POZNAŃ Ostatnio edytowane przez Viola : 06-01-2009 - 23:38. |
|
|
|
|
|
#220 |
|
Legionista
|
No to sorry Cię bardzo, ale na koncie osobistym w Aliorze masz więcej % niż na oszczędnościowym w ING :>
|
|
|
#221 |
|
Lechitka
|
Na koncie osobostym w Aliorze mam generalnie 5,5% w skali roku ponieważ overnight obejmuje tam tylko połowę środków - a od 20 do 6 rano nie mogę ruszyć tej połowy kasy - więc dla półtora procenta przy kasie jaką dysponuje nie mam ochoty nic sobie zamrażać
![]()
|
|
|
#222 | |
|
Legionista
|
Cytat:
![]() jednak moim zdaniem totrochę dyskusja o wyższości świąt Bożego Narodzenia nas Świętami Wielkiej Nocy. każde rozwiązanie ma jakieś tam swoje zalety i to zazwyczaj te zalety powodują, że wykorzystujemy akurat te konto a nie inne w danej sytuacji (dlatego warto mieć kilka różnych konto i kilka różnych kart a już w ogóle idealnie parę kont za granicą )
|
|
|
|
#223 |
|
Lechitka
|
Też dlatego ja mam 3 konta których używam + 4 na zapas a jeszcze planuje otworzyć jakieś walutowe. Najważniejsze to jednak jak już sie ma konto i z niego korzysta wykorzystywać je w pełni - z historii współpracy z bankiem można dostać na prawdę fajne bonusy. Ja ostatnio dostałam spory limit w koncie - mimo, że jakbym poszła do banku z ulicy to w życiu takiej kwoty by mi nie dali.
|
|
|
#224 | |
|
Legionista
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
#225 |
|
Lechitka
|
Taaaa tylko po wzięciu tego limitu mam jeszcze do uruchomienia pożyczkę gotówkową ... zresztą nie chodziło konkretnie o limit tylko o to, że z dobrej historii współpracy można całkiem dużo ugrać w banku
![]()
|
|
|
#226 |
|
Legionista
|
|
|
|
|
|
|
#227 | |
|
Legionista
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#228 | |
|
Legionista
|
Cytat:
Ja zaczynałem od głębokiej wody , teraz chwilowo odpoczywam z wiadomych wzgledów, ale w marcu wracam na parkiet ![]() Jesli chodzi o konta moge polecic BM BPH obecnie Pekao. Odradzic napewno to w mBanku. aaaa i zaprenumeruj Forbes'a ![]() |
|
|
|
|
|
|
#229 |
|
Legionista
|
dlaczego odradzasz mBank? pare osob mi go wlasnie polecalo.
|
|
|
|
|
|
#230 |
|
Legionista
|
odradzam jedynie usluge eMakler czyli Konto Maklerskie, nie ukrywajmy jest slabe , począwszy od funkcji kończąc na wyglądzie.
Sam mBank jak najbardziej polecam , mam tam kilka rachunkow i nigdy nie mialem zadnego problemu , nie mowiac juz o braku oplat co jest wielkim +. |
|
|
|
|
|
#231 | |
|
Legionista
|
Cytat:
![]() wrzuciłem to po to aby np. ktoś podobnie jak ja jutro w wykopie miał jakieś zajęcie i przerywnik od pracy. jak nie ma kapitału to się gra w stsie, a nie na giełdzie ![]() ze swojej strony przy takich wahaniach i zawirowaniach na rynku nawet nie mam najmniejszego zamiaru złotówki inwestować. Bo przy sinusoidzie, którą mamy to tak jakbyś na ruletke poszedł i na czarne obstawił. Forbes nic Ci tu nie pomoze (co nie znaczy, że magazynu nie lubie sobie poczytać od czasu do czasu ) |
|
|
|
|
|
|
#232 |
|
Legionista
|
trochę dystansu
![]() |
|
|
|
|
|
#233 |
|
Legionista
|
Panowie, mam problem - pytanie. Możliwe że jest to pytanie z gatunku tych głupich, ale kompletnie nie wiem gdzie mogę się z nim zwrócić. Spróbuje tutaj, temat wydaje mi się najbardziej odpowiedni. Może któryś z forumowych speców od piniendzy mi pomoże
![]() Przechodząc do meritum sprawy - dysponuję pewną sumką, nie za dużą, ale jakaś to sumka jest (tak mi się wydaję przynajmniej ). Załóżmy, że poruszam się w granicach 10 - 15 tysięcy polskich złotych. Nie chciałbym tej floty przechlać czy wydać na ciuchy, a wręcz przeciwnie, rad byłbym jeżeli dałoby się jakoś to pomnożyć. Właśnie - czy jest sens zawracania sobie głowy ? Jakie są możliwości działania - giełda, waluty, fundusze ? Coś tam w sieci szukałem na ten temat, ale albom ślepy, albom głupi i nie rozumiem. Człowiek wchodzi w pełnoletność, to i zaczyna myśleć o przyszłości ![]() Jestem kompletnie zielony w temacie, także proszę o wyrozumiałość, jeżeli pytanie jest z tych nokautujących ![]()
|
|
|
#234 |
|
coraz chudszy
|
http://forum.legialive.pl/showpost.p...2&postcount=51
![]() nie znam goscia, ale czasem zdarza mu sie całkiem cos blyskotliwego napisac. chyba spoko On jest skoro cos takiego wydumal. Zrobiłbym male odswiezenie ale nie mam czasu*. i ***** nawet nikt nie glosowal w marvinach ze to taki madry post ![]() *nie chce mi sie
|
|
|
#235 |
|
Legionista
|
Może monety
?? |
|
|
|
|
|
#236 | |
|
Legionista
|
Cytat:
Gre na giełdzie stanowczo odradzam jeśli jesteś kompletnie zielony, stracisz wszystko, już lepiej przepij. Fundusze, ciekawa sprawa, ale... nastawić się trzeba na długi horyzont inwestycyjny bo przy obecnym stanie rynków ciężko się spodziewać szybkich wzrostów. Waluty raczej trzeba odpuścić, jest to czysta spekulacja, a i obecny stan to już raczej granice możliwości (chociaż dolar miał się już nie podnieść z 2 zł ). Mając na uwadze brak doświadczenia w inwestowaniu, wsadź na razie piniądz na lokatę póki jeszcze można dobre % złapać (będą obniżki w większości banków), poczytaj trochę o giełdzie/funduszach i za klika miesięcy rzuć się w wir inwestowania )
|
|
|
|
#237 | |
|
Legionista
|
Cytat:
eee tam, dyrdymały same pisze ten gość, oczy aż od czytania jego postów bolą ![]() dyha - ![]() |
|
|
|
|
|
|
#238 |
|
coraz chudszy
|
Generalnie pokemon i rozmywacz. Ale on to lubi
![]()
|
|
|
#239 |
|
Legionista
|
Dobra, rekiny finansjery, a co powiecie o takich produktach jak polisolokaty i produkty strukturyzowane? Dobre to to?
|
|
|
|
#240 |
|
coraz chudszy
|
???
Bardzo fajne rzeczy pod warunkiem trafienia w fajny produkt a ze powstaje ich coraz więcej to i wiecej syfu wsród nich. Caly czas głownie dostepne dla segmentu "private-banking" choc juz nie do konca. Jesli sie trafi w dobry produkt strukturyzowany to sie zarobi swietnie. Przy obecnych szalenstwach walut, coraz fajniej wygladaja produkty strukturyzowane oparte o waluty. Plusem tego wszystkiego jest to ze inwestujesz w produkty, surowce, waluty itp nie kupujac ani grama, centa, eurocenta, i Bog wie czego jeszcze. Waznym plusem jest to że produkty takie moga oferowac nie tylko Banki dzialajace w Polsce wiec tez instytucje nie bedace Bankami. Trafic na taki produkt, ktory ktos Ci dobrze wytlumaczy i bedziesz w pełni rozumial kiedy mozesz zarobic a kiedy nie zarobic to fajny pomysl.\ http://www.noblebank.pl/905.htm http://www.brebank.pl/pl/pb/private_...je_portfelowe/ jesli masz tyle gotówki ze Cie tu przyjma to bardzo prosze. http://www.wealth.pl/ o nich sporo dobrego slyszalem.
wożę się jakbym miał milion wyjazdów Ostatnio edytowane przez Kijek : 15-01-2009 - 19:18. |
|
|
|