Forum Kibiców Legii Warszawa
Pajacyk
Serwis LegiaLive!

Wróć   Forum Kibiców Legii Warszawa > Po Godzinach > Hyde Park
Zarejestruj się FAQ Lista użytkowników Kalendarz Zaznacz Przeczytane Fora

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 15-01-2009, 20:27   #241
Kawa
Legionista

Cytat:
Napisał Aureliusz Zobacz post
polisolokaty
Ot zwykła lokata tylko bez podatku belki i jak zejdziesz w jej czasie to rodzinie trochę więcej wypłacą. Trzeba tylko uważać bo w reklamach instytucje je oferujące "ubruttawiają" oprocentowanie.

Bynajmniej to nie przynajmniej!

"Tusk jest jak wódka, obiecuje przyjemność, a i tak kończy się kacem."
Kawa jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem Cytowanie selektywne
stare 15-01-2009, 21:20   #242
Borubar
Guest

Słyszał ktos coś o serwisach typu monetto albo kokos.pl ?
  Odpowiedź z Cytatem Cytowanie selektywne
stare 15-01-2009, 23:11   #243
Kawa
Legionista

Interesujesz sie tematem jak pożyczkodawca czy biorca?
Idea social lending jest dość popularna poza granicami Polski, daje możliwość zdobycia tańszego kredytu niż w banku, jednak nasze społeczeństwo jeszcze nie dorosło do takich inicjatyw. Z tego co czytałem monetto ma duży odsetek nie spłacanych pożyczek, a windykacje wprowadzili stosunkowo niedawno. Niestety, ale jej koszty spoczywają na pożyczkodawcy, chyba, że już to zmienili.

Jednak nie zmienili, przy kwocie do 3000, opłata to aż 15% <szok>

Ostatnio edytowane przez Kawa : 15-01-2009 - 23:13.
stare 17-01-2009, 18:24   #244
jasin
Legionista

Awatar jasin

dobra spece - gdzie można wziąć 'chwilówkę' na 5 tys bez żadnych zaświadczeń o zarobkach, poręczycieli, zastawów i innej ****..i. po prostu na dowód?
stare 17-01-2009, 18:28   #245
Kijek
coraz chudszy

W providencie
A tak calkiem serio to chyba zaswiadczenie o zarobkach bedzie niezbedne no chyba ze udasz sie do jakiegos Cetelemu czy innego Lukasa. Banki chetnie daja teraz kredyty gotówkowe (nie po to przez ostatnie pol roku zbieraly gotowke z rynku zeby teraz ja trzymaly). W wiekszosci przy takich 5000 nic oprocz zaswiadczenia ewentualnie jesli nei masz konta w banku x to moze byc potrzebny PIT.

A gdzie ? nadal uwazam ze dobra (bardzo dobra) pozyczke oferuje Pekao SA (jedyny produkt u nich ktory ma rece i nogi). PKO BP ma drozsza oferte, moze Polbank? probuj skoro chcesz bez dokumentow to mowiac szczerze nie wiem, no i pewnie dosuna Ci takie %, ze chyba jednak bedzie warto sie postarac o zaswiadczenie.

Ostatnio edytowane przez Kijek : 17-01-2009 - 18:35.
Kijek jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem Cytowanie selektywne
stare 17-01-2009, 18:55   #246
Kawa
Legionista

Kijek od*** sie od Lukasa, jest lepszy niż bank dla chłopów.
Jasin próbuj tam gdzie masz konto i stałe wpływy, bo obecnie bez przeszłości kredytowej w danym banku na dowód to raczej nie dostaniesz kredytu.

stare 17-01-2009, 18:58   #247
jasin
Legionista

Awatar jasin

Cytat:
Napisał Kawa Zobacz post
Jasin próbuj tam gdzie masz konto i stałe wpływy, bo obecnie bez przeszłości kredytowej w danym banku na dowód to raczej nie dostaniesz kredytu.
żeby to o mnie chodziło...
stare 17-01-2009, 19:01   #248
Kawa
Legionista

No to marnie widzę szanse na kredyt bez zaświadczenia i historii kredytowej, tak jak kijek napisał może provident, ale to trzeba jak najszybciej spłacić.

stare 17-01-2009, 23:15   #249
Perła
Legionista

Awatar Perła

Zablokowałem dostęp do konta internetowego w Polbanku (konto oszczędzające). Wie ktoś czy da się to jakoś załatwić telefonicznie? Do placówki banku nie mogę pójść bo obecnie przebywam zagranicą. :/
stare 18-01-2009, 00:01   #250
Kawa
Legionista

Cytat:
Na jak długo chcesz ten kredyt ? Nie jestem z providenta
Ja nie chce
Robicie gotówki bez zaświadczeń w tym banku na "D" ? <szok>

Perła powinno się dać odblokować przez infolinię, o ile na połączenie się doczekasz

stare 18-01-2009, 00:14   #251
Kijek
coraz chudszy

Cytat:
Napisał Kawa Zobacz post
wiedzialem ze bedzie reakcja
od "banku dla chlopow" tez sie od***
lecialbys do tego Banku az by Ci sie uszy trzesły jakby zadzwonili 022860XXXX

oferta providentu:
http://www.provident.pl/pages/Oferta...nsferParameter

5000 na 52 tygodnie (tutaj tak dziwnie licza) nie wiem jak u nich ze wczesniejsza splata.
bierzesz 5000 oddajesz 6500. RRSO 70% Złodzieje!

Ostatnio edytowane przez Kijek : 18-01-2009 - 00:16.
stare 18-01-2009, 00:37   #252
Kawa
Legionista

Goń się ;P

Oprocentowanie solidne, z czegoś trzeba równoważyć koszty ryzyka, a w sprawie spłaty wcześniejszej kontaktuj się z przedstawicielem

stare 18-01-2009, 17:16   #253
Adrianw
Legionista

Awatar Adrianw

jasin, a próbowałeś coś w stylu Pożyczka ekspresowa z pekao sa?? ja tam tylko nosiłem informacje o pracodawcy, nic więcej. RSSO 16.9%

"Stewardessa szepnęła 'Boże...' nim stanęło jej serce, a kapitan wciąż powtarzał, że to zwykłe turbulencje..."
Adrianw jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem Cytowanie selektywne
stare 19-01-2009, 20:54   #254
rydzuuu
Legionista

Awatar rydzuuu

przepraszam że tak późno (problemy z dostępem do forum), ale serdecznie dzięki za odzew. narazie chyba wybiorę lokatę, póki nie skumam ocb niech tam leżą.

Cytat:
Napisał Kijek Zobacz post
i ***** nawet nikt nie glosowal w marvinach ze to taki madry post
w tym roku byndzie
stare 20-01-2009, 10:19   #255
Maniek
Legionista

Awatar Maniek

może trochę nie na temat, ale...

jest sens brać w najbliższym czasie kredyt hipoteczny na dużą kwotę?? czy lepiej poczekać na lepsze czasy??

Maniek jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem Cytowanie selektywne
stare 20-01-2009, 10:32   #256
Kijek
coraz chudszy

Cytat:
Napisał Maniek Zobacz post
może trochę nie na temat, ale...

jest sens brać w najbliższym czasie kredyt hipoteczny na dużą kwotę?? czy lepiej poczekać na lepsze czasy??
Jako że też o tym myśle ale na razie sie wstrzymuje: brak zdolnosci + moze sie okazać ze w 2 połowie 2009 roku będzie się mozna zalapac na dobre promo, tak na pierwotnym jak i wtórnym.
Skoro mówią że mieszkania buduja a chetnych nie ma mimo obnizek tzn. ze jeszcze bedą musieli obniżać ceny.
Skoro ludzie pokupowali mieszkanie i one podrozały ilestam%, i teraz chetnych brak to i na wtórnym będa musieli obniżyć ceny.

Jak teraz znajduje mieszkania u mnie po uczciwej cenie 8000 (patrzac z perspektywy ostatnich dwóch alt) to czekam az bedzie 6500.

Ostatnio edytowane przez Kijek : 20-01-2009 - 10:43.
stare 20-01-2009, 10:54   #257
Maniek
Legionista

Awatar Maniek

no jak sie teraz rozglądałem to u mnie za ok. 45m2 + garaż trzeba się liczyć z wydatkiem ok. 400 klocków... plus potem lekką ręką 100 klocków na urządzenie...

co do rynku wtórnego to jest możliwość otrzymania kredytu na takich samych warunkach jak przy kupnie nowego mieszkania??

Maniek jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem Cytowanie selektywne
stare 20-01-2009, 10:57   #258
Kawa
Legionista

Gdyby założyć, że obecny kurs franka to jest już szczyt jego możliwości to jest to idealny moment na wzięcie kredytu w CHF, ale stwierdzenia tego nie podejmie się chyba żaden analityk (no chyba, że z JPMorgan )

stare 20-01-2009, 11:03   #259
e(L)egion
Legionista

Awatar e(L)egion

Cytat:
no jak sie teraz rozglądałem to u mnie za ok. 45m2 + garaż trzeba się liczyć z wydatkiem ok. 400 klocków... plus potem lekką ręką 100 klocków na urządzenie...

co do rynku wtórnego to jest możliwość otrzymania kredytu na takich samych warunkach jak przy kupnie nowego mieszkania??
Grubo. Ja w tym roku zamierzam się zamknąć w 350 tysiącach na wtórnym, a urządzenie to raczej rozłoże w dłuższym czasie. Też się przymierzam do hipoteki. Czekam tylko jak pannie dadzą umowę na czas nieokreslony i trzeba będzie zacząć analizowac oferty. Na samą myśl o tym już mi się nie chce.
e(L)egion jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem Cytowanie selektywne
stare 20-01-2009, 11:09   #260
Kijek
coraz chudszy

Cytat:
Wchodze na gratke z ciekawosci i u mnie na Ursynowie zaczynaja sie pojawiać oferty sprzedaży mieszkań ponizej 8000, co jeszcze rok temu było nie do pomyślenia. Co prawda na razie sa to oferty ktore smierdza mocno ****** ale co sie zaczyna dziać.

Białołeka 5500 za metr, szkoda ze tam mnie kompletnie nie interesuje. A taka oferta przy 50metrach miałaby rece i nogi.
Cytat:
tzn?
Cytat:
Napisał Kawa Zobacz post
Gdyby założyć, że obecny kurs franka to jest już szczyt jego możliwości to jest to idealny moment na wzięcie kredytu w CHF, ale stwierdzenia tego nie podejmie się chyba żaden analityk (no chyba, że z JPMorgan )
A ja bym probował w Euro.
Zreszta przewidziec cos co tak naprawde bedzie z kursami za lat 20 to nie ma opcji. Wiec to troche takie wrózenie z fusów.
Tak naprawde w perspektywie 20lat to kazda waluta ma sie tak samo (splata kredytu).

Ostatnio edytowane przez Kijek : 20-01-2009 - 11:12.
stare 20-01-2009, 16:04   #261
majak
Legionista

Widze, że zboczyliście w temacie w kierunku nieruchomości, to jesli chodzi o rynek pierwotny na duże spadki bym nie liczył, a wtórny to w tym roku znowu pójdzie w dól o jakieś 10% i ceny mieszkań się ustabilizują. Co do kredytów w CHF to drastycznie spadło ryzyko kursowe ale marże banków są zdecydowanie inne niż jeszcze pół roku temu.
majak jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem Cytowanie selektywne
stare 20-01-2009, 18:19   #262
jasin
Legionista

Awatar jasin

Cytat:
Napisał Kawa Zobacz post
przypomina mi to wróżenie, że cena baryłki ropy będzie po 200 albo i 300$ za baryłkę (wtedy kiedy była po 150).

a co do franka i innych walut - nie wiem czy to szczyt możliwości, ale ja wierzę w złotówkę (w sensie, że się umocni, i to mocno)

btw. czy takie Węgry czy Litwa są w ERM II? Bo dziwi mnie dużo mniejsze osłabienie ich walut w stosunku do EUR/USD i CHF niż PLN... tak jakby ich górne ograniczenie trzymało i nie pozwalało bardziej się osłabić...
stare 20-01-2009, 22:20   #263
majak
Legionista

Cytat:
Napisał jasin Zobacz post
przypomina mi to wróżenie, że cena baryłki ropy będzie po 200 albo i 300$ za baryłkę (wtedy kiedy była po 150).

a co do franka i innych walut - nie wiem czy to szczyt możliwości, ale ja wierzę w złotówkę (w sensie, że się umocni, i to mocno)

btw. czy takie Węgry czy Litwa są w ERM II? Bo dziwi mnie dużo mniejsze osłabienie ich walut w stosunku do EUR/USD i CHF niż PLN... tak jakby ich górne ograniczenie trzymało i nie pozwalało bardziej się osłabić...
Litwa tak już kilka lat, Węgry nie. Poza tym Węgry chyba są na wcześniejszym etapie ustalania warunków wejścia do ERM II niż Polska. Dla mnie te wahania waluty to czysta ruletka...
majak jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem Cytowanie selektywne
stare 20-01-2009, 23:39   #264
rey
Legionista

Awatar rey

Ruletka ruletką, ale dzisiaj właśnie płaciłem ratę i kurs sprzedaży CHF w Polbanku 3,02 Co po przeliczeniu daje kwotę i tak niższą niż gdybym miał kredyt w pln'ach, ale mimo wszystko

A co do brania kredytu teraz, to jak ktoś ma taką możliwość (wkład własny przede wszystkim, no i w związku z nim zdolność kredytową, bo wiem po przykładzie znajomych, że niewesoło teraz to wygląda) to ja bym brał.

Jeszcze a'propos cen mieszkań, to np. jak ja kupowałem to płaciłem na Białołęce nieco ponad 7 tys./m2 (rok temu). Teraz można duuużo taniej, ale co z tego jak teraz by mi żaden bank kredytu nie dał?
stare 21-01-2009, 00:06   #265
Kawa
Legionista

Cytat:
Ja pamiętam jeszcze taką debilna prognozę (cena baryłki jakos 120) "cena podskoczy do 200 albo spadnie poniżej 100" I takiemu baranowi jeszcze za to płacą.

stare 22-01-2009, 10:59   #266
Kijek
coraz chudszy

Poniewaz Jasin przewinał sprawe ERM2 to w dzisiejszej prasie ekonomicznej mozna znalesc cos takiego
Cytat:
Napisał Gazeta Prawna
NBP nie miałby szans na utrzymanie złotego w systemie ERM2 w obecnych warunkach rynkowych – oceniają analitycy. Sposobem byłaby pomoc ze strony EBC.

Krótka symulacja wystarczy, by uświadomić sobie, na jak duże ryzyko wystawiony zostałby NBP, gdyby złoty był w ERM2 – w którym wahania kursu waluty są ograniczone – na początku głównej fali kryzysu, czyli pod koniec września ubiegłego roku. Pierwszą interwencję w obronie naszej waluty bank centralny musiałby przeprowadzić już dwa miesiące później. Prawdopodobnie na jednej by się nie skończyło, bo kurs złotego od początku grudnia trwale wykraczał poza dopuszczalne pasmo wahań z symulacji.

– NBP nie jest w tej chwili w stanie odwrócić tendencji na rynku walutowym – uważa Przemysław Kwiecień, analityk X-Trade Brokers.

– Gdyby teraz przyszło nam wprowadzać złotego do korytarza, to własnymi siłami nasz bank centralny by sobie nie poradził. Jeśli Europejski Bank Centralny nie zadeklarowałby pomocy, to nie byłoby szans na utrzymanie złotego w systemie – dodaje Kwiecień.

Zdaniem analityków InvestBanku polski rynek walutowy jest dość płynny, co sprzyja napływowi krótkoterminowego kapitału portfelowego, na dodatek znaczna część transakcji odbywa się bezpośrednio między podmiotami zagranicznymi. Poza tym wielkość obrotów na rynku złotego jest stosunkowo wysoka na tle innych krajów regionu, co jeszcze bardziej naraża NBP na wysokie koszty. Najważniejszą amunicją, jaką bank centralny ma w walce ze słabnącym kursem, są tzw. aktywa rezerwowe. Tymczasem od sierpnia do grudnia 2008 r. ich wartość wyrażona w euro znacznie spadła: z 55,3 mld do 44,1 mld euro.

Zdaniem Przemysława Kwietnia bank centralny powinien wykorzystać bieżącą sytuację rynkową, by przetestować skuteczność ewentualnych działań przy obronie złotego.

– NBP mógłby przy mało płynnym rynku próbować zapobiegać wahaniom kursu. To pozwoliłoby na nabranie pewnego doświadczenia przed ERM2. Pamiętajmy, że NBP nie przeprowadzał interwencji od 10 lat – mówi Kwiecień.

Osłabienie złotego może mieć też inną dobrą stronę – jeśli tylko rząd i NBP trafią z wejściem do ERM2 w moment, kiedy koniunktura zacznie się poprawiać, a złoty jeszcze będzie pozostawał słaby. Jeśli parytetem centralnym będzie drogie euro, to ryzyko dalszej deprecjacji złotego – już w wężu – będzie mniejsze. A łatwiej bronić złotego przed nadmiernym umocnieniem niż przed jego silnym osłabieniem.

– Słaby złoty przy wejściu do ERM2 z takiego punktu widzenia byłby korzystny, bo łatwiej byłoby go utrzymać w paśmie wahań – mówi Mikołaj Kusiakowski, analityk TMS Brokers.

– Nie byłoby zbyt dużo miejsca na osłabienie złotego. A w przypadku umocnienia naszej waluty zawsze można by ją rewaluować – dodaje.

Rewaluacja oznaczałaby zmianę parytetu wymiany złotego na euro.

Według Ludwika Koteckiego, rządowego pełnomocnika do spraw przyjęcia euro, już samo wejście do korytarza zakończy deprecjację złotego. Jak powiedział wczoraj dziennikarzom, obecność złotego w ERM2 spowoduje wzrost wiarygodności Polski, co będzie działało w kierunku umocnienia naszej waluty.

Marek Chądzyński

Gazeta Prawna 22.01.2009
stare 24-01-2009, 00:44   #267
jasin
Legionista

Awatar jasin

zastanawiam się nad lokatą 3m - niestety mój bank - jawnie tnie w ch. i 5 z groszem, ktore oferują to dużo poniżej niż oferuje konkurencja...

co myślicie o Polbanku? 9% ze stałą stawką to nie w kij dmuchał... podkreślam, że chodzi mi WYŁĄCZNIE o lokatę (najlepiej 3m, ze stałym %), żaden inny produkt mnie nie interesuje.
stare 24-01-2009, 01:19   #268
rolnik
Administrator

Awatar rolnik

Sorry z góry jeśli wątek był podnoszony przez kogoś wcześniej - czy ktoś założył może rachunek w Alior banku? Bardziej zależy mi na opiniach klientów niż wściekłych konsultantach z konkurencji
stare 24-01-2009, 09:59   #269
Kawa
Legionista

Jasin, zawsze się trzeba zastanowić czemu konkurencja musi dawać wysokie stawki, aczkolwiek bankurctw już raczej u nas nie będzie. Co do lokat to w zasadzie nie ma się co rozpisywać, wiadomo, że 9 jest lepsze niż 5

Rolnik jak masz pytania o AB to zapraszam na priv

stare 24-01-2009, 11:10   #270
Kijek
coraz chudszy

Cytat:
zastanawiam się nad lokatą 3m - niestety mój bank - jawnie tnie w ch. i 5 z groszem, ktore oferują to dużo poniżej niż oferuje konkurencja...

co myślicie o Polbanku? 9% ze stałą stawką to nie w kij dmuchał... podkreślam, że chodzi mi WYŁĄCZNIE o lokatę (najlepiej 3m, ze stałym %), żaden inny produkt mnie nie interesuje.
Jasin, prawda jest taka ze depozyt terminowy zwany lokata jest takim produktem który zawsze w swoim założeniu miał dawac oprocentowanie nie zawrotne. Ostatni rok, dwa przyzwyczaił ludzi do widoku lokaty po 10% i z tej perspektywy ludzie mówie ze 5% to mało. Jeszcze trzy lata temu jak lokaty roczne były po 3% to jak ktos dal 5% to wszyscy mówili "wow".

szybki przeglad 3m:
Dominet 8.10%
AIG 6.20%
Allianz 6.50%
Toyota 5.85%
HSBC 5.30%

Reszta daje juz zdecydowanie mniej, no chyba ze idziesz gdzies i chcesz sie potargowac. W niektórych bankach tak można, ale nie spodziewaj się ze teraz uslyszysz 10%.
Kilka stron wczesniej napisalem akapit o Lokatach ze trzeba wybrac czy bezpieczenstwo czy hajs.

Nie wiem czy dalbym swoj hajs Polbankowi albo dominetowi teraz.

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania