![]() |
||
![]() |
![]() |
|
|
|
#241 |
|
Legionista
|
Ot zwykła lokata tylko bez podatku belki i jak zejdziesz w jej czasie to rodzinie trochę więcej wypłacą. Trzeba tylko uważać bo w reklamach instytucje je oferujące "ubruttawiają" oprocentowanie.
|
|
|
#242 |
|
Guest
|
Słyszał ktos coś o serwisach typu monetto albo kokos.pl ?
|
|
|
|
#243 |
|
Legionista
|
Interesujesz sie tematem jak pożyczkodawca czy biorca?
Idea social lending jest dość popularna poza granicami Polski, daje możliwość zdobycia tańszego kredytu niż w banku, jednak nasze społeczeństwo jeszcze nie dorosło do takich inicjatyw. Z tego co czytałem monetto ma duży odsetek nie spłacanych pożyczek, a windykacje wprowadzili stosunkowo niedawno. Niestety, ale jej koszty spoczywają na pożyczkodawcy, chyba, że już to zmienili. Jednak nie zmienili, przy kwocie do 3000, opłata to aż 15% <szok>
"To trzeba przeżyć, żeby to zrozumieć, żeby w to uwierzyć!" Bynajmniej to nie przynajmniej! "Tusk jest jak wódka, obiecuje przyjemność, a i tak kończy się kacem." Ostatnio edytowane przez Kawa : 15-01-2009 - 23:13. |
|
|
|
|
|
#244 |
|
Legionista
|
dobra spece - gdzie można wziąć 'chwilówkę' na 5 tys bez żadnych zaświadczeń o zarobkach, poręczycieli, zastawów i innej ****..i. po prostu na dowód?
|
|
|
#245 |
|
coraz chudszy
|
W providencie
![]() A tak calkiem serio to chyba zaswiadczenie o zarobkach bedzie niezbedne no chyba ze udasz sie do jakiegos Cetelemu czy innego Lukasa. Banki chetnie daja teraz kredyty gotówkowe (nie po to przez ostatnie pol roku zbieraly gotowke z rynku zeby teraz ja trzymaly). W wiekszosci przy takich 5000 nic oprocz zaswiadczenia ewentualnie jesli nei masz konta w banku x to moze byc potrzebny PIT. A gdzie ? nadal uwazam ze dobra (bardzo dobra) pozyczke oferuje Pekao SA (jedyny produkt u nich ktory ma rece i nogi). PKO BP ma drozsza oferte, moze Polbank? probuj skoro chcesz bez dokumentow to mowiac szczerze nie wiem, no i pewnie dosuna Ci takie %, ze chyba jednak bedzie warto sie postarac o zaswiadczenie.
wożę się jakbym miał milion wyjazdów Ostatnio edytowane przez Kijek : 17-01-2009 - 18:35. |
|
|
|
|
|
#246 |
|
Legionista
|
Kijek od*** sie od Lukasa, jest lepszy niż bank dla chłopów.
Jasin próbuj tam gdzie masz konto i stałe wpływy, bo obecnie bez przeszłości kredytowej w danym banku na dowód to raczej nie dostaniesz kredytu.
|
|
|
#247 | |
|
Legionista
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
#248 |
|
Legionista
|
No to marnie widzę szanse na kredyt bez zaświadczenia i historii kredytowej, tak jak kijek napisał może provident, ale to trzeba jak najszybciej spłacić.
|
|
|
#249 |
|
Legionista
|
Zablokowałem dostęp do konta internetowego w Polbanku (konto oszczędzające). Wie ktoś czy da się to jakoś załatwić telefonicznie? Do placówki banku nie mogę pójść bo obecnie przebywam zagranicą. :/
|
|
|
#250 | |
|
Legionista
|
Cytat:
![]() Robicie gotówki bez zaświadczeń w tym banku na "D" ? <szok> Perła powinno się dać odblokować przez infolinię, o ile na połączenie się doczekasz ![]()
|
|
|
|
#251 |
|
coraz chudszy
|
wiedzialem ze bedzie reakcja
![]() od "banku dla chlopow" tez sie od*** ![]() lecialbys do tego Banku az by Ci sie uszy trzesły jakby zadzwonili 022860XXXX oferta providentu: http://www.provident.pl/pages/Oferta...nsferParameter 5000 na 52 tygodnie (tutaj tak dziwnie licza) nie wiem jak u nich ze wczesniejsza splata. bierzesz 5000 oddajesz 6500. RRSO 70% Złodzieje!
wożę się jakbym miał milion wyjazdów Ostatnio edytowane przez Kijek : 18-01-2009 - 00:16. |
|
|
|
|
|
#252 |
|
Legionista
|
Goń się ;P
Oprocentowanie solidne, z czegoś trzeba równoważyć koszty ryzyka, a w sprawie spłaty wcześniejszej kontaktuj się z przedstawicielem ![]()
|
|
|
#253 |
|
Legionista
|
jasin, a próbowałeś coś w stylu Pożyczka ekspresowa z pekao sa?? ja tam tylko nosiłem informacje o pracodawcy, nic więcej. RSSO 16.9%
|
|
|
|
|
|
#254 |
|
Legionista
|
przepraszam że tak późno (problemy z dostępem do forum), ale serdecznie dzięki za odzew. narazie chyba wybiorę lokatę, póki nie skumam ocb niech tam leżą.
w tym roku byndzie ![]()
|
|
|
#255 |
|
Legionista
|
może trochę nie na temat, ale...
jest sens brać w najbliższym czasie kredyt hipoteczny na dużą kwotę?? czy lepiej poczekać na lepsze czasy??
|
|
|
|
#256 | |
|
coraz chudszy
|
Cytat:
Skoro mówią że mieszkania buduja a chetnych nie ma mimo obnizek tzn. ze jeszcze bedą musieli obniżać ceny. Skoro ludzie pokupowali mieszkanie i one podrozały ilestam%, i teraz chetnych brak to i na wtórnym będa musieli obniżyć ceny. Jak teraz znajduje mieszkania u mnie po uczciwej cenie 8000 (patrzac z perspektywy ostatnich dwóch alt) to czekam az bedzie 6500. ![]()
wożę się jakbym miał milion wyjazdów Ostatnio edytowane przez Kijek : 20-01-2009 - 10:43. |
|
|
|
|
|
|
#257 |
|
Legionista
|
no jak sie teraz rozglądałem to u mnie za ok. 45m2 + garaż trzeba się liczyć z wydatkiem ok. 400 klocków... plus potem lekką ręką 100 klocków na urządzenie...
![]() co do rynku wtórnego to jest możliwość otrzymania kredytu na takich samych warunkach jak przy kupnie nowego mieszkania??
|
|
|
|
#258 |
|
Legionista
|
Gdyby założyć, że obecny kurs franka to jest już szczyt jego możliwości to jest to idealny moment na wzięcie kredytu w CHF, ale stwierdzenia tego nie podejmie się chyba żaden analityk (no chyba, że z JPMorgan
)
|
|
|
#259 | |
|
Legionista
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#260 | |||
|
coraz chudszy
|
Cytat:
Białołeka 5500 za metr, szkoda ze tam mnie kompletnie nie interesuje. A taka oferta przy 50metrach miałaby rece i nogi. Cytat:
Cytat:
Zreszta przewidziec cos co tak naprawde bedzie z kursami za lat 20 to nie ma opcji. Wiec to troche takie wrózenie z fusów. Tak naprawde w perspektywie 20lat to kazda waluta ma sie tak samo (splata kredytu).
wożę się jakbym miał milion wyjazdów Ostatnio edytowane przez Kijek : 20-01-2009 - 11:12. |
|||
|
|
|
|
|
#261 |
|
Legionista
|
Widze, że zboczyliście w temacie w kierunku nieruchomości, to jesli chodzi o rynek pierwotny na duże spadki bym nie liczył, a wtórny to w tym roku znowu pójdzie w dól o jakieś 10% i ceny mieszkań się ustabilizują. Co do kredytów w CHF to drastycznie spadło ryzyko kursowe ale marże banków są zdecydowanie inne niż jeszcze pół roku temu.
|
|
|
|
|
|
#262 | |
|
Legionista
|
Cytat:
a co do franka i innych walut - nie wiem czy to szczyt możliwości, ale ja wierzę w złotówkę (w sensie, że się umocni, i to mocno) ![]() btw. czy takie Węgry czy Litwa są w ERM II? Bo dziwi mnie dużo mniejsze osłabienie ich walut w stosunku do EUR/USD i CHF niż PLN... tak jakby ich górne ograniczenie trzymało i nie pozwalało bardziej się osłabić...
|
|
|
|
#263 | |
|
Legionista
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#264 |
|
Legionista
|
Ruletka ruletką, ale dzisiaj właśnie płaciłem ratę i kurs sprzedaży CHF w Polbanku 3,02
Co po przeliczeniu daje kwotę i tak niższą niż gdybym miał kredyt w pln'ach, ale mimo wszystko ![]() A co do brania kredytu teraz, to jak ktoś ma taką możliwość (wkład własny przede wszystkim, no i w związku z nim zdolność kredytową, bo wiem po przykładzie znajomych, że niewesoło teraz to wygląda) to ja bym brał. Jeszcze a'propos cen mieszkań, to np. jak ja kupowałem to płaciłem na Białołęce nieco ponad 7 tys./m2 (rok temu). Teraz można duuużo taniej, ale co z tego jak teraz by mi żaden bank kredytu nie dał?
|
|
|
#265 |
|
Legionista
|
Ja pamiętam jeszcze taką debilna prognozę (cena baryłki jakos 120) "cena podskoczy do 200 albo spadnie poniżej 100" I takiemu baranowi jeszcze za to płacą.
|
|
|
#266 | |
|
coraz chudszy
|
Poniewaz Jasin przewinał sprawe ERM2 to w dzisiejszej prasie ekonomicznej mozna znalesc cos takiego
Cytat:
|
|
|
|
#267 |
|
Legionista
|
zastanawiam się nad lokatą 3m - niestety mój bank - jawnie tnie w ch. i 5 z groszem, ktore oferują to dużo poniżej niż oferuje konkurencja...
co myślicie o Polbanku? 9% ze stałą stawką to nie w kij dmuchał... podkreślam, że chodzi mi WYŁĄCZNIE o lokatę (najlepiej 3m, ze stałym %), żaden inny produkt mnie nie interesuje.
|
|
|
#268 |
|
Administrator
|
Sorry z góry jeśli wątek był podnoszony przez kogoś wcześniej - czy ktoś założył może rachunek w Alior banku? Bardziej zależy mi na opiniach klientów niż wściekłych konsultantach z konkurencji
![]()
|
|
|
#269 |
|
Legionista
|
Jasin, zawsze się trzeba zastanowić czemu konkurencja musi dawać wysokie stawki, aczkolwiek bankurctw już raczej u nas nie będzie. Co do lokat to w zasadzie nie ma się co rozpisywać, wiadomo, że 9 jest lepsze niż 5
![]() Rolnik jak masz pytania o AB to zapraszam na priv ![]()
|
|
|
#270 | |
|
coraz chudszy
|
Cytat:
jest takim produktem który zawsze w swoim założeniu miał dawac oprocentowanie nie zawrotne. Ostatni rok, dwa przyzwyczaił ludzi do widoku lokaty po 10% i z tej perspektywy ludzie mówie ze 5% to mało. Jeszcze trzy lata temu jak lokaty roczne były po 3% to jak ktos dal 5% to wszyscy mówili "wow".szybki przeglad 3m: Dominet 8.10% AIG 6.20% Allianz 6.50% Toyota 5.85% HSBC 5.30% Reszta daje juz zdecydowanie mniej, no chyba ze idziesz gdzies i chcesz sie potargowac. W niektórych bankach tak można, ale nie spodziewaj się ze teraz uslyszysz 10%. Kilka stron wczesniej napisalem akapit o Lokatach ze trzeba wybrac czy bezpieczenstwo czy hajs. Nie wiem czy dalbym swoj hajs Polbankowi albo dominetowi teraz.
|
|